Delfakturering av ärende i Bitnet (A conto-fakturering)

När ceremonier skjuts fram så kan det vara aktuellt att delfakturera ett ärende, exempelvis annonser, kistan, urnan och transporter.

Observera att Bitnet inte ansvarar för eventuella fel som kan uppkomma i fakturering/bokföring på grund av inställningar som byråns användare själva gjort. Kontrollera alltid att konton, momssatser och liknande inställningar stämmer med er revisor för att säkerställa att det inte blir fel.

Skapa en ny artikel i artikelregistret (administratör)

Det bästa sättet att delfakturera ett ärende i Bitnet är genom en så kallad
A conto-faktura . För att skapa en sådan faktura krävs en artikel i artikelregistret som har moms 25% och är koppad mot ett skuldkonto, exempelvis 2420.
Skapa en artikel i artikelregistret, ge den exempelvis namnet delbetalning. Om ni använder funktionen bokföringskonton så går ni tillAdministration>Bokföringskonton för att lägga till kontot först. Artikelnumret behöver vara unikt, ni väljer numret själva. Sortering styr var på fakturan artikeln hamnar. Ett lågt tal hamnar högt upp och ett högt tal hamnar långt ner. Vill ni ha det överst ange -100 och vill ni ha den längst ner ange 999999. Beroende på om ni använder funktionen bokföringskonton eller inte så får ni välja en momsats och ange ett konto eller välja ett konto från listan.

Observera att momsen ska vara 25%.

Skapa en fristående faktura

När artikeln är skapad och kopplad till ett konto och momssats så är det möjligt att skapa en fristående A conto-faktura för delfakturering.

Gå till fakturafliken i ärendet och klicka på knappen ”Skapa fristående faktura”.

1. Välj byrå/kontor från den första listan.
  2. Välj vilket ärende det gäller i nästa lista.
  3. Välj fakturamottagare och kryssa i ”faktura till dödsbo”.

Sök efter artikeln som ni skapade i första steget av denna guide, fyll i vad kunden ska betala och klicka på ”Lägg till”.
Observera att priset ska vara den totala summan inklusive moms för alla artiklar som ni vill delfakturera kunden.
Detta belopp kommer ni sen att lägga till som ett avdrag på huvudfakturan i ärendet.

Klicka på knappen ”Nästa” längst ner till höger för att komma till verifiering. Skapa sedan fakturan.

Lägg till avdraget på ärendets huvudfaktura

Det belopp som delfaktureras behöver läggas till som ett avdrag på ärendets huvudfaktura.
  1. Navigera till ärendet i Bitnet och klicka på faktura-fliken.
  2. Klicka på rutan ”Lägg till/sök” och sök efter samma artikel som ni använt i tidigare steg.
  3. Fyll i det belopp som delfaktureras inkl. moms som ett minusbelopp.

Bra jobbat! Ni har nu skapat en A conto/delfaktura för ärendet.